Навигација

Ветеринарска професија

Оно што ветеринарску професију чини јединственом је управо њена разноврсност, која се огледа у томе што се ветеринари брину о здрављу различитих врста животиња, али и о квалитету и хигијени хране која потиче од животиња.

Последњих неколико деценија се уочава изразити пораст броја кућних љубимаца, тако да се данас, у развијеним земљама, лечењем кућних љубимаца бави више од половине ветеринара. Поред паса и мачака, кућне љубимце чине и многе егзотичне животиње за чије лечење и негу су ветеринари, такође, обучени. Ветеринарска медицина која се бави заштитом здравља кућних љубимаца развија се врло брзо и укључује најсавременије методе лечења јер власници очекују врхунску негу за своје љубимце.

Осим здравља кућних љубимаца, ветеринари брину и о здрављу фармских животиња. Осим о здрављу, ветеринари брину и о добробити ових животиња, јер ниједна животиња, па ни она намењена за исхрану људи, током производње, не сме да буде изложена стресу и лошим животним условима.

Сваког дана све бројнијем становништву наше планете је неопходно обезбедити довољну количину квалитетне хране, а ветеринари су ти који су свакодневно укључени у и контролу безбедности и квалитета хране анималног порекла намењене за исхрану људи.

Поред тога многе болести се преко хране лако преносе са животиња на људе, па је задатaк ветеринара да открију те болести, лече животиње и спречавају инфекције људи.