Навигација

14И5О05 - Хигијена и технологија меса

Спецификација предмета
НазивХигијена и технологија меса
Акроним14И5О05
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
  1. проф. др Неђељко Карабасил
  2. проф. др Мирјана Димитријевић
  3. проф. др Драган Василев
  4. доц. др Никола Чобановић
Наставник/сарадник (вежбе)
  1. доц. др Никола Чобановић
  2. доц. др Невена Грковић
  3. ас. др Бранко Сувајџић
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ11.0Статус предметаобавезан
    УсловОснови хигијене намирница анималног порекла
    Циљ предметаСтицање знања у вези са прегледом животиња пре клања, добробити и квалитета меса, клањем животиња, прегледом меса и органа, проценом меса за употребу, саставом и особинама меса, кваром меса, алиментарним инфекцијама и интоксикацијама, поступцима конзервисања меса, израдом производа од меса, саставом и особинама производа од меса и контролом производног процеса.
    ИсходСтудент треба да зна pre-mortem и post-mortem инпекцију меса, поступак клања животиња и значај добробити за исправност и квалитет меса, да изврши процену употребљивости, зна састав и особине меса и производа, квар меса, опасности у ланцу производње, принципе конзервисања и прераде меса, да процени квалитет и исправност производа од меса.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеPre-mоrtem и post-mortem инспекција, кланица, животиње за клање, транспорт, технологија клања, Производи клања, добробит животиња, методе прегледа меса, процена меса за јавну потрошњу. Опасности у ланцу производње меса. Састав и особине меса и производа, квалитет. Квар меса, алиментарна тровања, методе конзервисања меса и производи од меса, остали производи хране животињског порекла
    Садржај практичне наставеИспитивање састава и особина меса, доказивање квара меса и производа. Контрола поступака конзервисања меса. Физичко – хемијски и микробиолошки преглед меса и производа. Преглед животиња за клање. Надзор над клањем животиња и примарном обрадом, квалитет меса у труповима. Преглед трупова и органа. Преглед меса на трихинеле. Доказивање резидуа ветеринарских лекова у месу. Преглед јаја, рибе и мед
    Литература
    1. Теодоровић В., Карабасил Н., Димитријевић М., Василев Д.: Хигијена и технологија меса, Факултет ветеринарске медицине Београд. 2015
    2. Теодоровић В, Бунчић О, Карабасил Н, Димитријевић М, Василев Д. Хигијена и технологија меса, Практикум, ФВМ, Београд, 2012.
    3. Теодоровић В и сарадници. Trichinella Trichinelosis, Научна књига, Београд, 2007
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    75
    Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем уз примену аудио- визуелних метода (Power Point презентације, филмови) лаборатроијске вежбе, демонстрације и практичне вежбе у кланицама и објектима за обраду и прераду меса.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит10
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари