14I5O05 - Higijena i tehnologija mesa
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Higijena i tehnologija mesa | |||
Akronim | 14I5O05 | |||
Akronim | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 11.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslov | Osnovi higijene namirnica animalnog porekla | |||
Cilj predmeta | Sticanje znanja u vezi sa pregledom životinja pre klanja, dobrobiti i kvaliteta mesa, klanjem životinja, pregledom mesa i organa, procenom mesa za upotrebu, sastavom i osobinama mesa, kvarom mesa, alimentarnim infekcijama i intoksikacijama, postupcima konzervisanja mesa, izradom proizvoda od mesa, sastavom i osobinama proizvoda od mesa i kontrolom proizvodnog procesa. | |||
Ishod | Student treba da zna pre-mortem i post-mortem inpekciju mesa, postupak klanja životinja i značaj dobrobiti za ispravnost i kvalitet mesa, da izvrši procenu upotrebljivosti, zna sastav i osobine mesa i proizvoda, kvar mesa, opasnosti u lancu proizvodnje, principe konzervisanja i prerade mesa, da proceni kvalitet i ispravnost proizvoda od mesa. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Pre-mortem i post-mortem inspekcija, klanica, životinje za klanje, transport, tehnologija klanja, Proizvodi klanja, dobrobit životinja, metode pregleda mesa, procena mesa za javnu potrošnju. Opasnosti u lancu proizvodnje mesa. Sastav i osobine mesa i proizvoda, kvalitet. Kvar mesa, alimentarna trovanja, metode konzervisanja mesa i proizvodi od mesa, ostali proizvodi hrane životinjskog porekla | |||
Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje sastava i osobina mesa, dokazivanje kvara mesa i proizvoda. Kontrola postupaka konzervisanja mesa. Fizičko – hemijski i mikrobiološki pregled mesa i proizvoda. Pregled životinja za klanje. Nadzor nad klanjem životinja i primarnom obradom, kvalitet mesa u trupovima. Pregled trupova i organa. Pregled mesa na trihinele. Dokazivanje rezidua veterinarskih lekova u mesu. Pregled jaja, ribe i med | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
7 | 5 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem uz primenu audio- vizuelnih metoda (Power Point prezentacije, filmovi) laboratroijske vežbe, demonstracije i praktične vežbe u klanicama i objektima za obradu i preradu mesa. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 10 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |