Навигација

14Д2И63 - Конзервисање намирница биолошким методама

Спецификација предмета
НазивКонзервисање намирница биолошким методама
Акроним14Д2И63
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
  1. др Снежана Булајић
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни
      Условуписан семестар у коме се слуша предмет
      Циљ предметаЦиљ предмета је да се изучи статегија биоконзервисања која се односи на продужење периода одрживости и притом осигура безбедност намирнице применом природне микрофлоре и/или њихових метаболита.
      ИсходСтуденти треба да стекну најновија знања из области конзервисања намирница биолошким методама
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеАнтимикробни метаболити бактерија млечне киселине: органске киселине, бактериоцини и други метаболити. Дефиниција, структура, биосинтеза, активност, а примена и могућност апликација бактериоцина. Законска регулатива примене бактериоцина и њихово декларисање. Ензими и ензимски системи пореклом од животиња који показују антимикробно деловање: лизоцим, лактопероксидаза систем, лактоферин.
      Садржај практичне наставеУтврђивање продукције бактериоцина и других метаболита бактерија млечне киселине и одређивање спектра активности.
      Литература
      1. Sibel Roller, Natural antimicrobials for the minimal processing of food, 2003, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England,
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      2
      Методе извођења наставеТеоријска настава, практична настава, семинарски рад јавно излагање и критична дискусија
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит60
      Практична настава10Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20