Навигација

14И6О05 - Контрола намирница анималног порекла

Спецификација предмета
НазивКонтрола намирница анималног порекла
Акроним14И6О05
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
  1. др Неђељко Карабасил
Наставник/сарадник (вежбе)
  1. Никола Чобановић
  2. Тијана Ледина
  3. Невена Грковић
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан
    Условнема
    Циљ предметаУпознавање са теоријским и практичним аспектима квалитетета и контроле хране анималног порекла, стандардима и прописима и контроли производње и промета хране; примена сензорне анализе у контроли квалитета и савладавање неопходних вештина за самосталну оцену квалитета хране.
    ИсходСтудент треба да зна који су то основни чиниоци који утичу на квалитет хране, разуме њихову међусобну зависност; познаје стандарде и прописе из области безбедности и квалитета хране и поступке контроле и промета хране анималног порекла; и зна да користи методе сензорне оцене хране.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОсновне групе квалитета, одговорност и управљање; Стандарди и прописи о храни; Контрола производње и промета хране; Сензорна анализа хране: оцењивачи, просторије и припрема узорака, методе испитивања хране; Квалитет производа од меса и млека; Означавање хране, ознака квалитета и додата вредност производима.
    Садржај практичне наставеТестови за избор и обуку оцењивача; Сензорна оцена производа од меса; Сензорна оцена производа од млека; Означавање хране и калоријска вредност хране; квалитет хране – одабрана поглавља из области квалитета производа анималног порекла.
    Литература
    1. Балтић Ж.М, Карабасил Н. Контрола намирница анималног порекла, Факултет ветеринарске медицине, 2011.
    2. Радовановић Р, Попов-Раљић Јованка: Сензорна анализа прехрамбених производа,
    3. Anon: Ora Laboratory Manual, Sensory Analiysis, FDA Office Regulatory Affairs, SAD, 2004
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    12
    Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем уз примену аудио- визуелних метода, практичне вежбе у лабораторији за сензорну анализу хране.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања15Писмени испит40
    Практична настава20Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми25
    Семинари