Навигација

14Д2И71 - Исхрана животиња и квалитет хране анималног порекла

Спецификација предмета
НазивИсхрана животиња и квалитет хране анималног порекла
Акроним14Д2И71
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
  1. проф. др Драган Шефер
  2. проф. др Радмила Марковић
  3. проф. др Драган Василев
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      УсловУписан семестар у коме се слуша предмет
      Циљ предметаОспособљавање студената за уочавање повезаности између исхране животиња у интензивном сточарству и параметара приноса и квалитета меса и квалитета других намирница анималног порекла.
      ИсходСтицање знања везано за избор хранива и њихов међусобни однос као и додатке храни за животиње који утичу на параметре приноса и квалитета меса и квалитет других намирница анималног порекла.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЕнергетска и протеинска хранива и исхрана животиња. Значај минерала и витамина. Омега-6 и -3 масне киселине и значај у храни анималног порекла. Параметри приноса меса. Параметри квалитета меса. Примери утицаја избора хранива на параметре приноса, квалитета и нутритивне вредности меса, као и друге хране анималног порекла.
      Садржај практичне наставеОцена параметара приноса и квалитета меса животиња са различитих фарми (иста раса-различита исхрана).
      Литература
      1. 1. Opšta ishrana- Dragan Šefer, Zlatan Sinovec, FVM, 2008.
      2. 2. Ishrana domaćih životinja- Jovanović R., Dujić D., Glamočić D.: Stylos-izdavaštvo, Novi Sad, 2000.
      3. 3. Bezbednost hrane za životinje- Marković R., Petrujkić B., Šefer D., FVM, 2010.
      4. 4. Mikotoksini- pojava, efekti i prevencija- Sinovec Z., Resanović R., Sinovec S., Caligraph, Beograd, 2006.
      5. 5. Ishrana domaćih životinja- Nemanja Ševković, Simeon Pribićević, Isidor Rajić, Naučna knjiga, 1980.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      4
      Методе извођења наставеИнтерактивно учење уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације и филмови), семинарски радови. Практичан рад у лабораторији Катедре за исхрану и ботанику, практичан рад на терену (фабрике хране за животиње и фарме).
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит70
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20