Навигација

14Д2И68 - Примарна производња намирница анималног порекла

Спецификација предмета
НазивПримарна производња намирница анималног порекла
Акроним14Д2И68
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
  1. проф. др Неђељко Карабасил
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условnema
      Циљ предметада студент добије потребна знања о месу различитих врста животиња, млеку, јајима, риби и другој храни анималног порекла, да студент упозна основне принципе производње намирница (ГМП добрa производнa праксa, ГХП добрa хигијенскa праксa): студент упозна сировине као супстрат и сагледа све утицаје процеса добијања на хигијенску исправност и квалитет готовог производа.
      ИсходСтуденти треба да буду оспособљени да стечена знања употребе као основ за савладавање HACCP система контоле и других интегрисаних система у контроли безбедности хране.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУзгој и добробити животиња. Исхрана животиња и утицај исхране на будућу сировину, месо односно млеко. Стрес и његове последице на хигијенску исправност и квалитет сировине. Операције клања: усклађивање са савременим проблемима повезаних са појавом одређених болести као и са добробити животиња. Хемијски састав, грађа, особине меса и млека. Постморталним процеси у месу.Физиологија млечне жлезде.
      Садржај практичне наставепрактична настава у погонима индустрије меса и млека, фармама и лабораторијама катедре
      Литература
      1. Meulen van der B, Velde van der M, 2004, Food safety law, Wageningen academic, Publishers
      2. Gracej JF, 1981, Thornton’s meat higiene, Britich library.
      3. Vuković I, 2012, Osnovi tehnologije mesa, 3 izdanje, VKS, Beograd
      4. Barbut S, 2002, Poultry products processing, CRC Press
      5. Stojanović L, Vera Katić, 2004, Higijena mleka, VKS, Beograd
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      4
      Методе извођења наставеTеоријска настава, припрема семинара, јавно излагање и јавна дискусија, практична настава у погонима индустрије меса и млека, фармама и лабораторијама катедре.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит60
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари30