14S1I04 - Sastav i osobine namirnica animalnog porekla
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Sastav i osobine namirnica animalnog porekla | |||
Akronim | 14S1I04 | |||
Akronim | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | specijalističke akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslov | Upisan prvi semestar | |||
Cilj predmeta | Da upozna studente sa sastavom i osobinama mesa, mleka, ribe, meda, jaja i njihovih proizvoda | |||
Ishod | Student treba da zna osnovne činjenice o sastavu i osobinama namirnica animalnog porekla i da razume razliku između namirnica prema osobinama i sastavu i na osnovu toga da procenjuje kvalitet i ispravnost namirnica. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Građa i sastav mesa, postmortalne promene skeletnih mišića, zrenje mesa, osobine mesa, meso divljači i egzotičnih životinja. Osobine i sastav proizvoda od mesa. Sastav i osobine mleka i proizvoda od mleka. Građa, sastav i osobine jestivih tkiva ribe i proizvoda od ribe. Građa, sastav i osobine jaja i proizvoda od jaja. Sastav i osobine meda. Hranjiva vrednost namirnica. | |||
Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje osobina i sastava mesa, mleka, ribe, jaja, meda i njihovih proizvoda. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | 2 | ||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audiovizuelnih metoda. Praktična nastava u objektima za proizvodnju namirnica i laboratorijama. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 30 | |
Praktična nastava | 15 | Usmeni ispit | 20 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |