Navigacija

14D2I62 - Alimentarne infekcije i intoksikacije

Specifikacija predmeta
Naziv Alimentarne infekcije i intoksikacije
Akronim 14D2I62
Akronim Veterinarska medicina
Modul
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
  1. prof. dr Mirjana Dimitrijević
  2. prof. dr Neđeljko Karabasil
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni
      Uslov nema
      Cilj predmeta da student stekne znanja iz mikrobiologije hrane; da studenta osposobi da sagledava izvore kontaminacije hrane, uslove za razmnožavanje mikroorganizma i postupke kojima se može sprečiti razmnožavanje i preživljavanje mikroorganizama značajnih za bezbednost hrane; da na osnovu stečenih znanja može da predvidi kada će mikroorganizmi, eventualno prisutni u hrani, predstavljati opasnost po zdravlje ljudi
      Ishod Student treba da upozna hranu kao matriks za razmnožavanje mikroorganizama; da nauči izvore i puteve kontaminacije hrane; da savlada metode za izolovanje, identifikaciju i tipizaciju mikroorganizama; da savlada metode za dokazivanje toksina u hrani;
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Alimentarne intoksikacije. Alimentarne infekcije (Salmonella vrste, E. coli O157:H7, L. monocytogenes, Campylobacter spp, Y. entetocolitica, A. hydrophila, B. cereus, C. perfringens). Uzročnici zoonoza (Mycobacterium, Brucella, Coxiella burnetii). Virusne bolesti prenosive hranom. Infekcije protozoama. Mikotoksini u namirnicama animalnog porekla.
      Sadržaj praktične nastave Indikacije za uzorkovanje. Plan dve klase, plan tri klase. Hemijske, imunološke, molekularne, biološke i fizičke metode za dokazivanje mikroorganizama ili toksina u hrani. Izolovanje mikroorganizama trovača hranom (izolacija, identifikacija, tipizacija) i dokazivanje toksina. Mikrobiološko ispitivanje površina. Predvidiva mikrobiologija.
      Literatura
      1. Jay James M, Loessner Martin J, Golden David A, 2005, Modern Food Microbiology, Seventh edition, Springer
      2. Evans MG, 1996, Foodborne pathogens, Manson Publishing, UK
      3. Harrigan WF, 1998, Laboratory methods in food microbiology, Academic Press
      4. Roberts D, Hooper W and Greenwood M, 1995, Practical Food Microbiology - Methods for examination of food for microorganisms of public health significance, Public Health Laboratory Service/London, UK
      5. US Food and Drug Administration, 2001, Bacteriological analytical manual, OnlineVarnam AH
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2
      Metode izvođenja nastave teorijska nastava, priprema seminarskog rada, javno izlaganje i kritična diskusija, praktična nastava u laboratoriji za mikrobiološko ispitivanje hrane animalnog porekla.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 70
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20