Navigacija

IN MEMORIAM

Opšte

 

Prof. dr VLADO TEODOROVIĆ

1962-2020

Univerzitet u Beogradu i Fakultet veterinarske medicine, kao i celokupna akademska zajednica, ostali su bez svog uglednog i voljenog člana, redovnog profesora Vlada Teodorovića, koji nas je prerano napustio 13. decembra 2020. godine.

Rođen je 1. aprila 1962. godine u Šapcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1981. upisao je Veterinarski fakultet u Beogradu, na kome je 1988. godine diplomirao kao najbolji student generacije, a takođe je više puta nagrađivan od strane Fakulteta i Univerziteta za svoje postignute rezultate, bio je stipendista Srpske Akademije Nauka i Umetnosti. Na Fakultetu veterinarske medicine odbranio je magistarsku tezu, specijalistički rad i doktorsku disertaciju iz oblasti Higijene i tehnologije namirnica animalnog porekla. Prošao je akademski put razvoja od asistenta pripravnika, asistenta, docenta, vanrednog profesora do redovnog univerzitetskog profesora. Od 2004. bio je prodekan, a od 2012. godine je na funkciji dekana Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Tokom trideset godina naučno-istraživačkog rada, prof. dr Vlado Teodorović ostavio je neizbrisiv trag u svetu nauke. Kao autor i koautor objavio je više od 300 naučno-stručnih radova u vodećim domaćim i inostranim naučnim časopisima. Mnogi od radova prezentovani su na prestižnim naučnim skupovima, a izuzetno je značajan i njegov doprinos, sa 17 objavljenih knjiga i udžbeničke literature. Dodeljene su mu mnogobrojne plakete, povelje i zahvalnice kako u zemlji, tako i u inostranstvu za sav doprinos nauci. Bio je inicijator i organizator velikog broja domaćih i međunarodnih seminara, simpozijuma, konferencija, kongresa i ostalih naučnih i stručnih skupova. Učestvovao je u većem broju naučno-istraživačkih i stručnih projekata za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U nastavnom i pedagoškom radu pokazao je izuzetne sposobnosti i zalaganje u nesebičnom prenošenju znanja i iskustva generacijama studenata. Veoma je doprineo osavremenjavanju, jačanju i podizanju nivoa nastave i prakse na Fakultetu veterinarske medicine.

Ostaćemo uskraćeni za ljudskost i dobrotu našeg profesora Vlade, koji će nam veoma nedostajati. Neka počiva u miru. Večna mu slava i veliko hvala!