14D2I72 - Bezbednost hrane za životinje
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Bezbednost hrane za životinje | |||
Akronim | 14D2I72 | |||
Akronim | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | doktorske akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 10.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslov | Upisan semestar u kome se sluša predmet | |||
Cilj predmeta | Sticanje znanja o hranivima i njihovoj klasifikaciji, načinima proizvodnje, prerade i konzervisanja hrane za životinje, i faktorima koji utiču na kvarenje hrane, o uticaju higijenske ispravnosti i hemijskog sastava hraniva i hrane za životinje na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate različitih proizvodnih kategorija i životinjskih vrsta, kao i na kvalitet namirnica animalnog porekla. | |||
Ishod | 1. Prepozna uslove pod kojima može da dođe do kvara hrane za životinje kao i da prepozna promene ukoliko je do njih već došlo. 2. Definiše stepen promene kvaliteta hrane za životinje i njen uticaj na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate životinja hranjenih takvom hranom. 3. Bude sposoban da uoči nepravilnosti i probleme do kojih dolazi zbog neadekvatne ishrane | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Čuvanje hrane za životinje. Konzervisanje hrane za životinje. Pripremanje hrane za životinje. Kvarenje i škodljivost hrane za životinje: fizički, hemijski i biološki faktori. Značaj bakterija i plesni. Paraziti hrane. Trovanje hranom: mikotoksini, organski otrovi, neorganske materije. Propisi o maksimalno dozvoljenim štetnim i zabranjenim materijama u stočnoj hrani. | |||
Sadržaj praktične nastave | Uzimanje uzoraka. Organoleptički pregled. Određivanje upotrebljivosti hrane za životinje. Osnovi analitičkih postupaka: hemijske, mikotoksikološke i bakteriološke analize. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | ||||
Metode izvođenja nastave | Interaktivno učenje uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije i filmovi), seminarski radovi. Praktičan rad u laboratoriji Katedre za ishranu i botaniku, praktičan rad na terenu (fabrike hrane za životinje i farme). | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 70 | |
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 20 |