14D2I72 - Bezbednost hrane za životinje
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Bezbednost hrane za životinje | |||
| Akronim | 14D2I72 | |||
| Akronim | Veterinarska medicina | |||
| Modul | ||||
| Tip studija | doktorske akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 10.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslov | Upisan semestar u kome se sluša predmet | |||
| Cilj predmeta | Sticanje znanja o hranivima i njihovoj klasifikaciji, načinima proizvodnje, prerade i konzervisanja hrane za životinje, i faktorima koji utiču na kvarenje hrane, o uticaju higijenske ispravnosti i hemijskog sastava hraniva i hrane za životinje na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate različitih proizvodnih kategorija i životinjskih vrsta, kao i na kvalitet namirnica animalnog porekla. | |||
| Ishod | 1. Prepozna uslove pod kojima može da dođe do kvara hrane za životinje kao i da prepozna promene ukoliko je do njih već došlo. 2. Definiše stepen promene kvaliteta hrane za životinje i njen uticaj na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate životinja hranjenih takvom hranom. 3. Bude sposoban da uoči nepravilnosti i probleme do kojih dolazi zbog neadekvatne ishrane | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Čuvanje hrane za životinje. Konzervisanje hrane za životinje. Pripremanje hrane za životinje. Kvarenje i škodljivost hrane za životinje: fizički, hemijski i biološki faktori. Značaj bakterija i plesni. Paraziti hrane. Trovanje hranom: mikotoksini, organski otrovi, neorganske materije. Propisi o maksimalno dozvoljenim štetnim i zabranjenim materijama u stočnoj hrani. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Uzimanje uzoraka. Organoleptički pregled. Određivanje upotrebljivosti hrane za životinje. Osnovi analitičkih postupaka: hemijske, mikotoksikološke i bakteriološke analize. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 4 | ||||
| Metode izvođenja nastave | Interaktivno učenje uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije i filmovi), seminarski radovi. Praktičan rad u laboratoriji Katedre za ishranu i botaniku, praktičan rad na terenu (fabrike hrane za životinje i farme). | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 70 | |
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 20 | |||
